De reden dat mensen met fibromyalgie gemakkelijker worden gestimuleerd

De menigte, het licht, het geluid, de geuren; dit kan me soms genoeg uitputten. En ik weet: ik ben niet de enige die lijdt aan fibromyalgie. Veel mensen lijden aan snellere stimulatie. Hoewel het heel moeilijk kan zijn, is het ook gemakkelijk uit te leggen. Ik wil graag met u delen wat er gebeurt met    stimuli, fibromyalgie en waarom u sneller gestimuleerd wordt   .

De reden dat mensen met fibromyalgie gemakkelijker worden gestimuleerd

Eerder schreef ik een artikel over    fibromyalgie en HSP    (zeer gevoelige persoon). HSP gaat ook gepaard met gevoeligheid voor stimuli, maar niet alle mensen die overgevoelig zijn voor stimuli zijn HSP-mensen. Er zijn inderdaad verschillende aandoeningen waarvoor stimuli moeilijker te behandelen zijn, maar die niet direct verband houden met HSP, zoals: autisme, niet-aangeboren hersenletsel, fibromyalgie en andere lichamelijke en geestelijke aandoeningen.

Het verschil tussen interne en externe prikkels

Er zijn twee soorten prikkels: interne en externe prikkels. Interne stimuli    zijn wat je van binnen voelt: pijn, gedachten, emoties, stress en alles wat er in je lichaam gebeurt. Externe stimuli    zijn externe elementen, zoals: licht, geluid, smaak, geur, animatie, temperatuur en aanraking.

U kunt overmatige stimulatie ervaren als u meer stimuli / informatie ontvangt dan uw hersenen aankunnen. Het gevolg kan zijn dat u (extreem) moe wordt, dat u geen informatie meer kunt opslaan, dat u emotioneel wordt of zelfs geïrriteerd raakt.

Het feit dat mensen met    fibromyalgie    sneller last hebben van stimuli is vooral te wijten aan het feit dat veel interne stimuli worden ervaren. Omdat pijn bijna altijd aanwezig is (wat ook wordt gezien als een stimulans), kun je je voorstellen dat het veel energie kost voor het lichaam. Je kunt ook sneller worden gestimuleerd door    vermoeidheid (chronisch)   omdat je minder kunt absorberen.

Juist omdat mensen met fibromyalgie al veel opgeven vanwege pijn en vermoeidheid, kun je ook gemakkelijker worden gestimuleerd. Het lichaam heeft daarom minder prikkels nodig om het maximum te bereiken.

Gevolgen van hyperstimulatie

Stimulatie kan erg stressvol zijn. U ontvangt meer informatie dan kan worden verwerkt, wat een “fout” kan veroorzaken. Bovendien kan het vergezeld gaan van:

  • Vermoeidheid (extreem):    je hebt een paar dagen nodig om te herstellen van overmatige stimulatie. Misschien heb je meer rust nodig, slaap je meer en heb je geen externe stimuli nodig, zoals mensen om je heen of geluiden.
  • Prikkelbaar, emotioneel:    je hebt misschien minder, je hebt het gevoel volledig in tranen te vallen, je hebt last van stemmingswisselingen en je voelt je niet echt goed.
  • Hoofd vol:    je voelt dat je hoofd vol is, je hebt meer moeite om keuzes te maken, je voelt stress, je focust en onthoudt minder goed.
  • Lichamelijke aandoeningen:    verhoogde pijn en hoofdpijn.

Hoe overstimulatie wordt uitgedrukt door alle anderen. Het varieert ook van persoon tot persoon met welke snelheid en waardoor je overprikkeld raakt; de ene is al helemaal uitgeput na een verjaardag, de andere na een dag doorgebracht in een drukke stad.

Hoe leer je om te gaan?

Dit betekent niet dat als je gemakkelijk te opgewonden bent, je jezelf thuis moet opsluiten om dit te voorkomen. Wat u kan helpen, is leren hoe u het het beste kunt gebruiken. De onderstaande tips kunnen u helpen:

1. Ontdek wat u aankan

Als je weet wat je kunt beheren en waar je grenzen liggen, is het ook gemakkelijker om te klinken voordat je voorbij bent. Je kunt ook je projecten plannen zodat je tijd voor jezelf hebt of bijvoorbeeld voor een halve dag naar de stad gaat in plaats van een hele dag.

2. Herken de signalen

Erkennend dat je stimulatie ervaart, kun je ervoor kiezen om tijd voor jezelf te nemen, om jezelf te isoleren (bijvoorbeeld om naar het toilet te gaan en ademhalingsoefeningen te doen) of om naar huis te gaan (als deze mogelijkheid bestaat ).

3. Neem voldoende tijd voor jezelf

Rust en ontspanning helpen je de prikkels te behandelen en naar je toe te komen. Plan deze momenten bewust en voldoende zodat je tijd hebt om ze te stimuleren. Je kunt bijvoorbeeld mediteren, je concentreren op je ademhaling of slapen.

4. Wees voorzichtig als je erg moe bent

Als u aan vermoeidheid lijdt, is het het beste om geen grote activiteiten te plannen. Ik merkte zelf dat ik vaak minder moe kon worden en mezelf veel sneller kon stimuleren. Het is beter om op zo’n moment iets te annuleren of te herprogrammeren dan om moe te zijn om iets te doen en uiteindelijk te enthousiast te worden.

5. Zorg dat je in de grond bent

Aarding kan je helpen op de grond te blijven en minder problemen te hebben met de energie van anderen. Dep met beide voeten op de grond en zorg er bijvoorbeeld voor dat u tijdens het zitten beide voeten op de vloer hebt.

6. neem oordoppen mee

Zorg dat je altijd oordoppen of een wattenbolletje in je tas hebt om je (sterke) geluiden beter te kunnen sluiten. Een    headset met ruisonderdrukking    kan ook heel mooi zijn. Door dit altijd bij je te hebben, kun je de prikkels altijd en overal gedeeltelijk sluiten.

7. Plan een rustdag

Heb je een drukke dag met incentives gehad? Probeer vervolgens een vrije dag te plannen zodat u volledig kunt herstellen.

8. Voer de natuur in

Als je te gestimuleerd bent, kan het heerlijk zijn om in een bos of op het strand te wandelen. De natuur heeft vaak een kalmerende werking en kan u helpen uw hoofd leeg te maken. Bovendien kan een mooie wandeling je goed doen en helpen bij het evacueren van stress.

9. Kies jezelf

Het is niet onbeleefd om een ​​verjaardag vroeg te verlaten, een afspraak te annuleren of aan te geven dat je liever geen dessert eet in een restaurant, maar liever naar huis gaat. Het is een manier om voor jezelf te zorgen. Door bewust voor jezelf te kiezen, kun je overmatige stimulatie voorkomen.

Sneller dan gestimuleerd door fibromyalgie

Deze kennis van de prikkels heeft me veel duidelijkheid gebracht. Nu ik weet hoe het werkt met interne stimuli, begrijp ik ook beter waarom stimulatie me sneller irriteert en alles lijkt heel logisch. Tegelijkertijd helpt het me om prikkels beter te beheren, wat betekent dat ik minder vaak te opgewonden ben in bed.

Ik hoop dat deze blogpost je ook wat meer duidelijkheid heeft gegeven over waarom mensen met fibromyalgie gemakkelijker worden gestimuleerd en dat je verder kunt met de tips.

Hoe zorg je ervoor dat je overmatige stimulatie van fibromyalgie kunt voorkomen? En als u te gestimuleerd bent, wat helpt u dan stimuleren? Laat het ons weten in een antwoord, zodat we van elkaar kunnen leren!

De menigte, het licht, het geluid, de geuren; dit kan me soms genoeg uitputten. En ik weet: ik ben niet de enige die lijdt aan fibromyalgie. Veel mensen lijden aan snellere stimulatie. Hoewel het heel moeilijk kan zijn, is het ook gemakkelijk uit te leggen. Ik wil graag met u delen wat er gebeurt met    stimuli, fibromyalgie en waarom u sneller gestimuleerd wordt   .

Leave a Reply

Your email address will not be published.