Hoop voor fibromyalgie-patiënten, zeggen experts, ontdekt dat het veel voorkomende diabetesmedicijn “pijn uitroeit”

Hoop voor fibromyalgie-patiënten, zeggen experts, ontdekt dat het veel voorkomende diabetesmedicijn “pijn uitroeit”

Wetenschappers hebben ontdekt dat chronische pijn gerelateerd kan zijn aan insulineresistentie

Het nieuwe onderzoek suggereert dat FIBROMIALGIA en andere vormen van chronische pijn kunnen worden veroorzaakt door insulineresistentie.

En wetenschappers zeggen dat de pijnlijke aandoening kan worden behandeld met een veel voorkomend diabetesmedicijn.

 Een bloedtest voor diabetes biedt nieuwe hoop aan mensen met fibromyalgie die hun pijn kunnen zien verminderen bij het nemen van metformine
Een bloedtest voor diabetes biedt nieuwe hoop aan mensen met fibromyalgie die hun pijn kunnen zien verminderen bij het nemen van metformine

Een team van wetenschappers van de Universiteit van Texas hoopt dat de ontdekking kan leiden tot een revolutionaire verandering in de manier waarop chronische pijn wordt behandeld, waardoor miljarden mensen kunnen worden gered in pijnstillers.

Ze konden mensen met fibromyalgie identificeren door een gemeenschappelijke bloedtest (A1c) voor insulineresistentie of pre-diabetes.

Metformine ‘dramatisch verminderde pijn’

De fibromyalgie-patiënten werden vervolgens behandeld met metformine, een medicijn ontwikkeld om insulineresistentie bij diabetici te bestrijden.

Ze ontdekten dat alle patiënten een vermindering van hun pijn ervoeren.

De fibromyalgie-patiënten die deelnamen aan het onderzoek werden verdeeld in leeftijdsgroepen.

De onderzoekers ontdekten dat de bloedglucosespiegels van alle fibromyalgie-patiënten aanzienlijk hoger waren dan bij normale mensen.

De professor neurologie, dr. Miguel Pappolla, zei dat zijn groep verbijsterd was waarom eerdere studies die connectie hadden gemist.

Fibromyalgie symptomen

Mensen denken vaak dat fibromyalgie alleen pijn veroorzaakt, maar de aandoening kan een reeks levensveranderende slopende symptomen veroorzaken.

Andere tekenen kunnen zijn:

  • vermoeidheid
  • hersenmist
  • hoofdpijn
  • onhandigheid
  • duizeligheid
  • IBS
  • gevoeligheid voor klimaatveranderingen

“De belangrijkste reden voor dit toezicht is dat ongeveer de helft van de fibromyalgie-patiënten A1c-waarden (bloedglucose) hebben die momenteel binnen het normale bereik worden beschouwd,” legde hij uit.

“Dit is echter de eerste studie die deze niveaus analyseert die zijn genormaliseerd voor de leeftijd van de persoon, omdat optimale niveaus van A1c gedurende het hele leven variëren.

“De aanpassing voor de leeftijd van de patiënten was essentieel om de verschillen tussen de patiënten en de controlepersonen te benadrukken.”

Eerdere studies hebben een verband gevonden tussen insulineresistentie en disfunctie in de kleine bloedvaten van de hersenen, maar tot nu toe heeft niemand de moeite genomen om te onderzoeken of dat verband houdt met fibromyalgie.

Insulineresistentie is ‘de ontbrekende schakel’

“Aangezien dit probleem ook aanwezig is bij fibromyalgie, onderzoeken we of insulineresistentie de ontbrekende schakel is bij deze aandoening,” voegde Dr. Pappolla toe.

“We hebben aangetoond dat de meeste fibromyalgie-patiënten, zo niet alle, kunnen worden geïdentificeerd door hun A1c-waarden, die de gemiddelde bloedsuikerspiegel gedurende de afgelopen twee of drie maanden weergeven.”

Hij zei dat mensen met prediabetes die iets hogere A1c-waarden hadden een verhoogd risico hadden op het ontwikkelen van hersenpijn, een kenmerk van fibromyalgie en andere chronische pijnstoornissen.

Fibromyalgie is een van de meest voorkomende aandoeningen van chronische pijn.

Lady Gaga, Morgan Freeman, Sinead O’Connor lijden aan de slopende toestand die tot nu toe niet is genezen.

Alleen al in de Verenigde Staten kost het ongeveer $ 100 miljard (£ 76 miljard) aan gezondheidskosten, en in het Verenigd Koninkrijk wordt aangenomen dat tot 2 miljoen mensen met de ziekte leven.

En hoewel er in dit opzicht veel onderzoek is gedaan, zijn er geen overtuigende therapieën of medicijnen voor patiënten voorbij analgetica.

Hoewel meer onderzoek nodig is, hopen experts dat de nieuwe bevindingen hoop kunnen bieden aan miljoenen mensen die in een kwellende toestand leven.

Leave a Reply

Your email address will not be published.