Vaar de winter door zonder fibromyalgie

Winterweer betekent meer voor mensen met fibromyalgie dan ijzige wegen en vriestemperaturen.

Veel vrouwen die leven met de chronische, wijdverbreide pijn van fibromyalgie krijgen ‘fakkels’ of periodes van verergerende symptomen in de winter. 

“Ik heb meer spierpijn als het koud en vochtig is”, zegt Lana Barhum, een inwoner uit Cleveland, Ohio die al acht jaar fibromyalgie heeft. 

Tot 4 miljoen Amerikanen – 80 tot 90 procent van hen vrouwen – lijden aan fibromyalgie, een complexe verzameling symptomen die spier-, pees- en ligamentpijn kunnen omvatten. vermoeidheid; verschillende tender points; en depressie, volgens het Amerikaanse ministerie van volksgezondheid en het Human Services Office for Women’s Health.

Hoe koud weer de symptomen van fibromyalgie beïnvloedt
Koude temperaturen en veranderende luchtdruk kunnen de pijn bij vrouwen met fibromyalgie vergroten, maar de exacte reden is onduidelijk. 

“Het is waarschijnlijk te wijten aan de overgevoeligheid van het centrale zenuwstelsel, dat een zenuwsignaal voor verkoudheid verkeerd interpreteert als een signaal voor pijn”, zegt Ginevra Liptaň, MD, medisch directeur van het Frida Center for Fibromyalgia in Lake Oswego, Oregon, en auteur van het boek   De FibroManual: een complete gids voor de behandeling van fibromyalgie voor u en uw arts (Ballantine Books). Ze heeft ook fibromyalgie. 

Maar u kunt stappen ondernemen om de kou het hoofd te bieden. 

“Verlichting en zelfbeschikking dragen aanzienlijk bij aan de behandeling van fibromyalgie en chronische pijn”, zegt Dr. Sean Mackey, hoofd van de afdeling pijngeneeskunde aan de Stanford University. 

Hier zijn 8 tips om de winter gemakkelijk door te komen:

1. Praat met uw arts
. Vertel uw arts hoe kouder u zich voelt. 

“Lange tijd weigerde ik mijn arts te vertellen een milde pijnstiller voor te schrijven voor mijn winterfakkels, maar ik kan niet voor mijn gezin zorgen als ik pijn heb”, zegt Barhum. “Nu heb ik pijnstillers bij de hand als ik een flikkering voel.”

2. Krijg meer
slaapstudies bij vrouwen met fibromyalgie “vertonen meestal een milde slaap en abnormale hersengolven van het type Wake gedurende de nacht,” Dr. Liptaň. 

Het resultaat: “Diepe slaapontwenning leidt tot veranderingen in de hersenen en in het lichaam, die onder andere leiden tot pijn”, zegt ze. 

Dit kan een vicieuze cirkel worden: pijn houdt je van slapen en gebrek aan slaap versterkt de symptomen. Daarom is het belangrijk dat u het hele jaar door voldoende kwaliteitsslaap heeft. 

Goede slaaphygiëne is essentieel. Voor een betere nachtrust: 

  • Houd u aan een normale bedtijd
  • Vermijd alcohol
  • Eet ‘s avonds geen grote maaltijd
  • Vermijd oefening voor het slapengaan
  • Schakel elektronische apparaten uit

3. Blijf warm
Wanneer spieren koud worden, trekken ze samen en verkrampen, wat de pijn van fibromyalgie verergert. 

“Als je koudegevoelig bent en verhoogde pijn opmerkt in de winter, bundel het dan,” adviseert Dr. Mackey. “En indien mogelijk, neem ‘s nachts een warm bad.”  

Warme baden ontspannen de spieren, verminderen stress en verbeteren de slaap. 

Probeer ook ademhalingsoefeningen die kunnen helpen de spieren te ontspannen, zegt dr. Liptaň.

4. Verminder stress De
winter kan leiden tot een perfecte stressstorm met sociale verplichtingen, slecht weer, verraderlijke wegen en werkschema’s. 

Al deze stress kan de pijn van fibromyalgie verhogen, volgens een 2015-studie gepubliceerd in het tijdschrift   Psychoneuroendocrinology  . 

Bewezen stressverminderende strategieën, zoals mindful meditatie en yoga, kunnen echter de pijn verlichten. Dit geldt ook voor de meest elementaire strategie om stress te verminderen: neem niet meer verantwoordelijkheid dan u kunt. 

“Vroeger deed ik Thanksgiving, maar nu maak ik de kalkoen en breng het naar mijn moeder”, zegt Barhum. “Ik heb geleerd dat hosting te vermoeiend is voor mijn lichaam.”

5. Oefening – de juiste manier
Volgens de National Institutes of Health (NIH) is regelmatige lichaamsbeweging een van de meest voordelige behandelingen voor fibromyalgie. Koud, stormachtig weer, gladde trottoirs en kortere dagen zijn echter obstakels om te oefenen. 

Het overwinnen van deze blokkades en regelmatige, zachte aerobe oefeningen zijn een belangrijke stap in de behandeling van fibromyalgie-pijn, depressie en andere symptomen. 

Kies een lokale indoor wateraerobics of yogales. Volgens een rapport uit 2014 van Canadese onderzoekers van de Universiteit van Saskatchewan kunnen pooloefeningen gunstig zijn voor het verbeteren van welzijn, symptomen en fitness bij volwassenen met fibromyalgie. 

Yoga heeft aangetoond dat het de dagelijkse functie, het humeur verbetert en pijn verlicht bij mensen met fibromyalgie en andere chronische pijntoestanden, volgens de Harvard Health School Publications van Harvard Medical School. Als het in de winter moeilijk is om lessen te volgen, kun je thuis ook eenvoudige houdingen doen. 

Maar voordat u uw joggingschoenen aantrekt, moet u eerst met uw arts een trainingsplan opstellen dat veilig is voor uw fitnessniveau en doelen. Maak ook tempo. 

“Mensen met chronische pijn hebben de neiging om te veel te bewegen op dagen waarop ze zich op hun gemak voelen, waarvoor ze de volgende dagen betalen,” zegt Dr. Mackey.

6. Zie dat milde
depressie een veel voorkomend symptoom is van fibromyalgie, en de donkere winterdagen en verhoogde stress kunnen die gevoelens versterken. 

“Emotioneel kan de winter ruw zijn”, zegt Barhum. “Wanneer ik me depressief voel, bereik ik mijn arts en komen we erachter wat ik nodig heb omdat depressie en pijn hand in hand gaan.”  

Seizoensgebonden affectieve stoornis of SAD “kan depressieve symptomen verergeren,” Dr. Zegt Mackey. 

Zelfs als u in een koud, noordelijk klimaat leeft, kunt u de voordelen van de zon binnenshuis herstellen met een lichtbak. 

“Ochtend helder licht kan een belangrijke bijdrage leveren aan het omkeren van de seizoensgebonden effecten”, zegt Dr. Mackey. 

Hij beveelt ook aan “aan te vullen met voldoende hoeveelheden vitamine D.”

7. Eet goed
“Winter brengt mensen in winterslaap”, zegt dr. Mackey. “We vertragen en eten meer, vooral koolhydraten en ongezond voedsel.” Er is  

geen duidelijk verband tussen fibromyalgie-pijn en bepaalde voedingsmiddelen of supplementen. 

Persoonlijke voedselgevoeligheden kunnen echter een rol spelen bij pijn. Veel populaire triggers – gluten, zuivel en suiker – zijn veel voorkomende ingrediënten van wintercomfortvoedingsmiddelen. 

Het vermijden van deze triggers kan een verschil in pijnniveau veroorzaken, Dr. Liptaň. 

Let op hoe bepaalde voedingsmiddelen uw fibromyalgiesymptomen beïnvloeden. 

“Luister goed naar je lichaam om erachter te komen welke voedingsmiddelen je slechter of beter laten voelen,” Dr. Liptaň. “Verander uw dieet dienovereenkomstig.”

8. 
Persoonlijke en online ondersteuningsgemeenschappen kunnen waardevolle emotionele genezing bieden. Vraag uw arts om lokale steungroepen of bezoek de website van de National Fibromyalgia & Chronic Pain Association voor een landelijke lijst met steungroepen en middelen voor belangenbehartiging. 

Omdat fibromyalgie moeilijk te beschrijven is, kan contact maken met mensen die weten waar je vandaan komt hun gevoelens en symptomen bevestigen. 

“Emotionele genezing kan komen van iemand die precies weet hoe je je voelt”, zegt Dr. Liptaň. 

U kunt ook informatie verstrekken over het beheren van de aandoening. 

Barhum is advocaat voor de Fibromyalgia Connect Online Health Community (nu bekend als Welzijn) en kent de voordelen van contact met andere patiënten.

“Ik wend me tot anderen die mijn worstelingen begrijpen”, zegt ze. “Het feit dat ze begrijpen wat ik fysiek en emotioneel voel, helpt echt.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.