Denna tisdag är det världsfibromyalgi-dagen, “fantomsjukdomen”

På Mallorca Confidencial talade vi med presidenten för Balearic Association för stöd av fibromyalgi, Lucía Sánchez, för att ta reda på mer om sjukdomen.

Det är inte lätt att föreställa sig tanken på att vara trött, med allmän kroppssmärta, deprimerat humör, sömnsvårigheter, stickningar och muskelkramper, i dagar eller veckor, än mindre månader eller år. Förekomsten av   fibromyalgi (FM)   Det är inte lätt att specificera, men genom att samla in resultaten från de mest relevanta internationella publikationerna ligger den totala uppskattningen mellan 1,5 och 5% av världens befolkning. 

Förekomsten av muskelsmärta som är karakteristisk för FM har erkänts i århundraden, även om det var på 1970-talet som sjukdomen började få särskild uppmärksamhet när läkare lärde sig att identifiera utlösande punkter och några av de symtom som åtföljer dem. Den   American Medical Association   erkände FM som en sjukdom 1987.

Överlappningen som följer med smärta, särskilt försvagande trötthet, förvärras av många andra manifestationer som komplicerar och fördröjer dess identifiering. Därav pilgrimsfärden för många patienter av olika specialister för att diagnostisera den.

Å andra sidan finns det inga analytiska eller radiografiska tester     som bekräftar sjukdomen eller specifika studier. Av denna anledning undrar vissa experter om patientens smärta är verklig, även av människor i den omedelbara miljön.

“Phantom” sjukdom

Medarbetare, vänner och familj kan ha problem med att förstå symtomen. Orsaken till FM är inte väl förstådd. Vi vet att människor som lider av det har kommunikationsfel mellan kroppen och hjärnan. Dessa förändringar kan ha framkallat förändringar i tolkningen av smärtupplevelser, som inte är något mindre än obehag för människor utan sjukdomen.

Forskare har hittat flera gener som kan öka risken för att utveckla sjukdomen. Stressiga händelser och omständigheter i livet kan också konditionera deras utseende. Över en miljon spanjorer lider av   fibromyalgi. . Det är inte en progressiv sjukdom som förvärras med tiden, men den förändras och kan till och med bli bättre. Det är aldrig dödligt och skadar inte leder, muskler eller inre organ.

Det finns ingen magisk formel för att behandla denna   “fantomsjukdom”,

 som inte vågar möta det så att vi inte avslöjar dess hemligheter och att vi kan bekämpa det effektivt.

 

Balearic Fibromyalgia Support Association (ABAF)

På Balearerna skapades föreningen 1996. Som den nuvarande  presidenten, Lucía Sánchez  , förklarade för Mallorca Confidencial, har vi   ”målen att bemyndiga, stödja de drabbade, familj, vänner, yrkesverksamma eller personer som är intresserade av allt som har med fibromyalgi att göra , förutom att informera, hjälpa och stödja patienter och familjer för att förstå denna sjukdom och förbättra livskvaliteten för dem som drabbats av sjukdomen ”. 

Enheten, som har mer än 300 medlemmar, organiserar självhjälpsgrupper, psykologiskt stöd, samtal och fysiska hälsoövningar som ”  tai chi och minnesverkstäder  “, understryker Sánchez. 

I år kommer   coronaviruspandemin (Covid-19) att   förhindra utnämningen som den förtjänar. ”De senaste veckorna har samtalen multiplicerats. Jag var som en psykolog för att många människor kände sig ensamma och också med smärta orsakad av en sjukdom som inte förekommer i testerna och som måste diagnostiseras som reumatologi ”, förklarar   presidenten för   Association of the Balearic Islands för stödet. av fibromyalgi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *