Fibromyalgi: allt gör ont, och jag är alltid trött

Enligt det spanska samhället för reumatologi (SER) är fibromyalgi en störning som drabbar mellan 2% och 4% av den spanska befolkningen, den stora majoriteten (90%) av kvinnorna. 

Fibromyalgi är en förändring i upplevelsen av smärta, på ett sådant sätt att de uppfattas som smärtsamma stimuli som vanligtvis inte är; vilket i vissa fall i hög grad kan begränsa det dagliga livet för dem som lider av det.  

Det är inte känt vad orsaken är, och det finns inget botemedel, även om det finns behandlingar som kan kontrollera det.

SYMPTOMER FIBROMYALGIA

1. SMÄRTA

Som Dr. Benigno Casanueva, samordnare för gruppen för studier av fibromyalgi hos SER och reumatolog vid Universitetssjukhuset Marqués de Valdecilla,   

smärta är det viktigaste symptomet; Det påverkar inte bara alla patienter, utan det är också ofta det som får dem att söka hjälp.

Det finns dock ingen smärta.

Fibromyalgi är i de flesta fall generaliserad och diffus, utan att vara associerad med specifika områden.  

Intensiteten kan variera från dag till dag och vara tillräckligt svår för att störa dagliga uppgifter eller bara orsaka milt obehag. Faktum är att stabilitetsfaser kan växla med andra där det försämras. Fibromyalgi smärta är utbredd och diffus

För att fibromyalgi ska diagnostiseras är det dessutom nödvändigt att smärtan varar i minst tre månader och att den samtidigt är på vänster och höger sida av kroppen; ovanför midjan och under, såväl som i det axiella skelettet (skalle, revben, bröstbenet och ryggraden).

2. KLÄDER

Tillsammans med smärta är det andra stora symptomet på fibromyalgi trötthet utan en orsak som motiverar det och som inte förbättras med vila. Det drabbar 75-96% (enligt studier) av dem som lider av sjukdomen, och de beskriver det som en känsla av att vara utmattad hela tiden och av permanent utmattning som förvärras av fysisk aktivitet.  Trötthet manifesterar sig särskilt på morgonen, efter att ha vaknat och kan förbättras senare, även om det inte är förvånande att det återkommer för tidigt vid middagstid eller hela dagen.

ANDRA SYMPTOMER FIBROMYALGIA

Smärta och trötthet är de vanligaste symptomen, men inte de enda. Dr Casanueva betonar att upp till 79 andra symtom har beskrivits. Det mest karakteristiska är känslan av generaliserad stelhet och svullnad och stickningar i extremiteterna, samt sömnstörningar, humörsjukdomar, huvudvärk, ångest och minnesförlust och koncentrationssvårigheter.

VAD ÄR ORSAKEN FIBROMYALGIA?

Det är okänt vad som orsakar sjukdomen ,    men som den spanska grunden för reumatologi påpekar, tror man att det finns många faktorer inblandade. Medan vissa människor utvecklar sjukdomen utan en uppenbar orsak uppträder fibromyalgi hos andra efter identifierbara processer som en bakteriell infektion eller närvaron av en annan sjukdom som begränsar patientens livskvalitet. I vilket fall som helst anses dessa händelser inte orsaka sjukdomen, utan snarare väcker den hos människor som redan har en dold abnormitet i sitt svar på vissa stimuli.

HUR DIAGNOSERAS FIBROMYALGIA?

Det finns inga specifika analytiska tester (blodprov, röntgen …) som möjliggör diagnos av fibromyalgi. Diagnosen ställs genom att utesluta andra sjukdomar och baseras på patientens medicinska historia och undersökning.

  • För att fastställa att det är ett fall av fibromyalgi, förutom den generaliserade smärtan som vi nämnde tidigare, följs även andra kriterier, såsom de som fastställts av American College of Rheumatology, som består av palpering av 18 specifika punkter; om smärta registreras hos minst 11 av dem kan man prata om fibromyalgi.

BEHANDLING AV FIBROMYALGIA

Eftersom orsaken inte är känd, det finns inget definitivt botemedel och behandlingar är inte helt tillfredsställande, även om de hjälper till att kontrollera sjukdomen, och framför allt   ,   de hjälpa till att lindra smärta och andra symtom, vilket förbättrar livskvaliteten för patienter. Många av symtomen förbättras med medicinering (smärtstillande medel eller muskelavslappnande medel för att lindra smärta, antidepressiva medel för att öka serotoninnivåerna …), men de bör alltid ordineras av en läkare.

VAD KAN JAG GÖRA FÖR ENKEL FIBROMYALGIA?

Den psykologiska och känslomässiga aspekten spelar här en mycket viktig roll. Faktum är att det första steget för den som diagnostiserats med fibromyalgi är att må bättre, acceptera och anta att det är mycket troligt att de kommer att känna smärta för livet och att de måste lära sig att leva med det. Därifrån bör du försöka behålla en positiv attityd och uppskatta de goda sakerna du har i ditt dagliga liv.

Dessutom är det nödvändigt att följa goda hälsovanor (kontrollera vikten, rök inte, överdos inte med koffein eller alkohol …). I den meningen är det viktigt att träna eftersom endorfinerna som utsöndras med det, minskar smärta, främjar sömn, förbättrar känslan av trötthet och lindrar ångest och depression. alla symtom associerade med fibromyalgi.

Det är dock viktigt att komma ihåg att även om det rekommenderas att upprätthålla ett aktivt liv, bör man samtidigt undvika stress och inte göra för många uppgifter som kan leda till trötthet.

Dela det

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *