Grenoble: ett startande företag utvecklar ett smärtstillande armband mot fibromyalgi

Kliniska prövningar kommer snart att börja testa effektiviteten hos ett smärtstillande armband designat av ett Grenoble-baserat företag. Enheten skulle vara effektiv vid flera typer av kronisk smärta, inklusive fibromyalgi.

Grenoble-baserade start-up Remedee har utvecklat ett armband som det presenterar som “unikt i världen”. Enheten, en smärtstillande stimulator, liknar ett klockarmband och kan manövreras efter behag. Det syftar till att minska användningen av läkemedel mot kronisk smärta som fibromyalgi, en patologi som kvinnor huvudsakligen lider av och som kan vara inaktiverande.

”Det är viktigt att kunna använda det när som helst och var som helst. Det var verkligen ett nyckelelement i enhetens design,  säger David Crouzier, grundare av företaget. Baserat på framsteg inom mikroelektronik stimulerar armbandet en kemisk substans i hjärnan: endorfin, med smeknamnet ”hormonet av lycka”.

”Flisen placeras på handleden. De kommer att avge en specifik strålning som aktiverar nervändarna under huden. Det är det första elementet i stimuleringen av endorfiner. Det kommer sedan att föra ett meddelande till hjärnan som utlöser produktionen av dessa endorfiner som är naturliga smärtstillande medel,  förklarar David Crouzier.

Remedee-startningen skapades 2016, baserat på forskning från CEA Grenoble. Det tog honom fyra år att utveckla sin innovation som rimmar med miniatyrisering. Den är baserad på mikroelektronik tack vare fyra kiselchips som använder elektromagnetiska vågor. Https://www.youtube.com/embed/bKJ3o-kp9dMGrenoble: ett start-up utvecklar ett smärtstillande armband mot fibromyalgi

Kliniska prövningar lanseras snart

”Det här är kiselkomponenter som designades av Remedee med CEA Grenoble och STMicroelectronics. De kommer att avge millimeterstrålning vid 60 gigahertz (GHz) som kommer att skickas i riktning mot nervändarna ”  , sammanfattar Michael Foerster, grundare av företaget.

Trettio personer rekryterades för att utveckla stimulatorn. Och för att bekräfta detta kommer kliniska prövningar inriktade på flera typer av kronisk smärta att lanseras, särskilt med Grenoble University Hospital. ”Från det ögonblick som vi har de kliniska resultaten kan vi tänka oss att få den medicinska CE-märkningen: den medicinska anordningen som sådan som gör att vi kan släppa lösningen på marknaden. Vi kan föreställa oss att detta kommer att ske snarare än senare. slutet av 2022 ”  uppskattar Jacques Husser, grundare och VD för företaget.

Förutom fibromyalgi riktas startningen mot migrän och artros. Marknaden är stor, eftersom nästan 30% av världens befolkning lider av kronisk smärta.

Dela med dina vänner

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *