Hur fibromyalgi kan påverka dina ögon

Vad är fibromyalgi?

Uppskattningsvis 1,1 miljoner kanadensare drabbas av fibromyalgi. 12 maj : e  är fibromyalgi Awareness Day, som är avsedd att ge både allmänhetens och läkare uppmärksamhet på denna kroniska smärtsyndrom. Fibromyalgi är komplicerat, och forskare undersöker fortfarande möjliga orsaker. Nuvarande medicin har upptäckt att fibromyalgi påverkar både nervsystemet och muskuloskeletala systemet, och att 80 – 90% av patienterna är kvinnor.

Tillståndet är unikt för varje drabbad person, så symtomen varierar. Till exempel kan en person uppleva smärta främst i höfterna, medan en annan kan få huvudvärk. Vissa människor kan också ha smärta eller problem med sina ögon och syn som en del av detta tillstånd.

Hur påverkar fibromyalgi ögonen?

Eftersom fibromyalgi påverkar kroppens nervsystem kan de sex huvudmusklerna i ögat som styr dess rörelse möjligen drabbas av dess effekter. Tillståndet gör kroppens nerver mer känsliga, vilket kan orsaka några av följande ögonhälsoproblem:

Torra ögon

Ett relativt vanligt ögonproblem på grund av fibromyalgi är torra ögon. Slemhinnorna i näsan, munnen och ögonen kan torka ut. Torra ögon kan vara särskilt obekväma för personer som bär kontaktlinser. Att använda ögondroppar med vitamin A kan hjälpa till att hålla ögonen fuktiga och lindra obehag.

Suddig eller dubbelsyn

Patienter som upplever visuella effekter av fibromyalgi kan ha problem med att fokusera sin syn. Vissa har svårt att fokusera medan de kör, läser eller under andra dagliga aktiviteter. Dessutom kan deras synskärpa variera – en dag kanske de inte har några problem med sin syn, och nästa dag kan deras syn vara så suddig att de kämpar för att läsa. Faktum är att vissa patienter har så ofta förändrade syner att de ständigt uppdaterar sina linsrecept. Det bästa sättet att hålla koll på dina synproblem är att besöka din optiker när du märker en förändring; de hjälper dig att hantera dina symtom och hitta den bästa behandlingsplanen för dig.

Känslighet för ljus

Vissa fibromyalgi -drabbade kan vara ljuskänsliga, orsaka smärta och få dem att kisas i annars normala ljusförhållanden. För många kan denna känslighet orsaka svårigheter både inne och ute – vissa bär solglasögon i båda inställningarna eftersom smärtan och obehaget är för mycket utan dem. Du kan också prata med din optiker om att få speciella glasögon för att köra bil eller titta på en datorskärm.

Flytare och blixtar

Flytare ser ut som små fläckar eller trådar som dyker upp i ditt synfält. Personer med fibromyalgi kan vara mer benägna att drabbas av dessa, men bör i allmänhet inte vara oroliga om de inte plötsligt ser mycket samtidigt.

På samma sätt som när du har migrän, kommer vissa personer med fibromyalgi att se floaters och blixtar i sin synlinje. Detta kan vara alarmerande, särskilt när du vet att det inte finns någon ljuskälla i närheten som orsakar det. Det är viktigt att tala med din läkare om dessa symtom.

Att tillåta dig själv tillräckligt med sömn hjälper dina ögon att vila och eventuellt minska stressen de är under hela dagen. Ibland kan stängning av dina ögon regelbundet under dagen också hjälpa till att minska fibromyalgi-relaterad stress i dina ögon.

Om du har fibromyalgi och är orolig för förändringar i din synhälsa, boka tid med en optiker hos din närmaste  FYidoctors -plats .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *