Mysteriet om fibromyalgi löst – Forskare upptäcker ledande källa till smärta i blodkärl

Lider du av kronisk trötthet och muskelsmärta?  Du kan ha fibromyalgi. Det uppskattas att 5 miljoner amerikanska vuxna lider av detta tillstånd. Av dessa vuxna är 90 procent av de drabbade kvinnorna. Tyvärr kan denna kroniska sjukdom vara extremt svår att behandla.

Forskare trodde ursprungligen att symtomen bara var hos patienten. På grund av detta har fibromyalgi klassificerats som en psykosomatisk sjukdom. Detta betyder i grunden att läkare trodde att sjukdomen orsakades av patientens sinne.

Människor runt om i världen klagar över axlar, nacke, ben och ryggont. Fram till nyligen kunde forskare inte hitta orsaken till smärtan.

Den senaste studien gjordes av forskare vid Integrated Tissue Dynamics. De stirrade på fibrerna i handflatan som handlade om blodflöde. Dessa fibrer är också ansvariga för att känna smärta och beröring.

För att bekräfta deras resultat gjorde forskarna en andra studie. De ville se blodkärlens patologi. Teamet samlade prover från kvinnor med fibromyalgi. I dessa prover   fann de en ökning av sensoriska fibrer på olika platser inom hudens blodkärl.

Nerverna är placerade inom avvikelserna i den venösa arteriolen. Dessa shuntar hanterar reglering av kroppsvärme genom att bestämma hur mycket blod som flyter genom kroppen. När det är varmt, avvikelser nära att tvinga blod till ytan av huden där det kan släppa ut värme.

När det är kallt öppnas shuntarna tillbaka. Detta hjälper venerna att spara värme runt vitala organ så att våra fötter och händer börjar känna sig kalla.

Studiens ledande forskare var Dr Albrecht. Han fann att överflödiga sensoriska förändringar kan orsaka fibromyalgi patienter att drabbas av ömma händer.

I grund och botten är de sensoriska fibrerna ansvariga för att öppna shuntarna. De är extremt aktiva när det är kallt, vilket kan orsaka extra smärta för fibromyalgi -drabbade.

Under studien fann forskargruppen också en ytterligare slutsats.  Händer och fötter har vanligtvis mer blod än de verkligen behöver. De fungerar i princip som en reservoar av blod som kan skickas till resten av kroppen. När shuntar inte fungerar korrekt regleras blodflödet inte ordentligt.

Dr Rice är ordförande för Integrated Tissue Dynamics. Enligt Dr Rice kan avvikelsens patologi innebära att blodflödet från händerna hämmar blodflödet till musklerna. Detta kan vara huvudorsaken till muskelvärk och trötthet som fibromyalgi -patienter lider av.

Ny forskning kommer äntligen till orsaken till fibromyalgi. Med denna forskning kan patienter med fibromyalgi hitta rätt behandling istället för att enbart förlita sig på antidepressiva och smärtstillande medel.

Den goda nyheten är att du inte är galen.  Om du lider av fibromyalgi tänker du inte på det. Fibromyalgi orsakas definitivt av förändringar i kroppen.

Fibromyalgi Orsaker

Läkare är osäkra på varför sensoriska fibrer börjar förändras. För närvarande tror de att olika faktorer kan fungera tillsammans.

Genetik

Fibromyalgi tenderar att fungera i familjer. På grund av detta kan det finnas en genetisk mutation som gör någon mer benägna att utveckla denna kroniska sjukdom.

Infektioner

Forskare vet nu att vissa infektioner kan utlösa fibromyalgi.

Känslomässigt eller fysiskt trauma

I vissa fall utvecklas fibromyalgi efter ett fysiskt trauma som en skada eller en bilolycka. Psykologisk stress kan också spela en roll för att utlösa sjukdomen.

Även om forskare har gjort stora framsteg med orsaken, behöver patienterna fortfarande ta hand om kroppen. Det finns vissa livsstilsförändringar du kan göra för att förhindra att fibromyalgi blir mer intensiv.

För att hålla din fibromyalgi under kontroll, försök att begränsa mängden stress i ditt liv. Om du inte kan bli av med alla källor till stress, försök använda tekniker som medveten andning, yoga eller meditation för att hantera stress. Trötthet är ett avgörande symptom på fibromyalgi, så försök att få tillräckligt med sömn. Att äta hälsosamt och träna regelbundet kan också hjälpa. Även om arbetet från början kan göra ont, kommer det att bidra till att minska symtomen på fibromyalgi på lång sikt.

Sprid medvetenheten genom att låta alla veta orsaken till fibromyalgi.

Nu har forskning visat att fibromyalgi inte orsakas av sinnet. Istället orsakas det av en sensorisk nerv i handflatans blodkärl.

Dela med din älskade

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *