Når let berøring betyder smerte: fibromyalgi og taktil allodyni

Når din hud gør ondt ved en simpel berøring


Det er endnu et af de fibromyalgisymptomer, der bare ikke giver mening smerte, nogle gange svær smerte, fra en simpel berøring. Det tætteste på at blive sammenlignet med en solskoldning er at få det hele tiden.

Mange mennesker forstår ikke dette symptom, inklusive dem, der har det, for selvom det er et almindeligt symptom på fibromyalgi, er det sjældent i den generelle befolkning.

Denne type smerte kaldes taktil   allodyni  .

Her er hvad det betyder i ikke-medicinske termer:

 • “Taktilt” betyder taktil.
 • “Allodyni” betyder, at din krop opfatter det som noget smertefuldt, når det faktisk er harmløst. Smerten formodes at komme fra skade, men der bliver ikke påført nogen skade.

Så taktil allodyni er det, der får dit tøj til at smerte, når det rører ved din hud, det, der får et blad til at føles som sandpapir, og hvad en let berøring resulterer i skarp smerte.

Sammen med fibromyalgi er taktil allodyni primært forbundet med smertetilstande, herunder neuropati, postherpetisk neuralgi og migræne.

Det føles

Taktil allodyni kan variere fra mild til svær. Det kan være over hele kroppen eller bare i bestemte områder. Det kan være konstant, eller det kan komme og gå med opblussen af ​​symptomer. Nogle gange kan allodyni udløses af noget, som at kløe eller træde på noget skarpt.

De mest almindelige klager fra mennesker med denne tilstand omfatter:

 • Brændende og/eller klemmelignende smerter omkring taljen (selv om de ikke er meget reducerede), bh-stropper, sokker og andet tøj, der passer til eller lægger pres på huden
 • Smerter fra skjortemærker eller sømme mod huden
 • Alt om smerten ved stoffer, der ikke er meget bløde stoffer, selv som andre mennesker finder bløde, såsom silke eller satin

Den gode nyhed er, at der er måder at finde lindring af tøjrelaterede smerter og blive mere komfortabel i sengen.

Hvad forårsager taktil allodyni

Denne form for smerte kommer fra en funktionsfejl i specialiserede nerver kaldet nociceptorer. Nociceptorers opgave er at fornemme information om ting i dit miljø, såsom temperatur og ting, der kan forårsage skade på hudniveau.

Du ved, hvordan din hånd nogle gange vil bakke væk fra en varm brænder, før du overhovedet opdager, at du er ved at blive forbrændt? Dette skyldes nociceptorernes unikke handling, som faktisk arbejder alene, uden at det er nødvendigt at sende signaler til hjernen og få et svar tilbage.

Ved fibromyalgi begynder nociceptorerne af en eller anden grund at opfatte alle slags fornemmelser som smertefulde. Forskere mener, at det er en del af den centrale sensibilisering, der er forbundet med fibromyalgi, kronisk træthedssyndrom og en håndfuld andre tilstande.

Top behandlinger

Enhver behandling, der reducerer fibromyalgisymptomer, kan hjælpe med at lindre allodyni. Hvis dette er et væsentligt symptom for dig, kan du overveje en behandling, som er kendt for at virke godt mod denne type smerter.

Disse behandlinger omfatter:

 • tricykliske antidepressiva
 • Anfaldsmedicin, især Lyrica (pregabalin) og Neurontin (gabapentin)
 • aktuel lidokain

Nogle mennesker får også smertelindring af topiske cremer, herunder capsaicinholdige produkter, tigerbalsam, Aspercreme og BioFreeze. Det kan kræve en hel del eksperimenter at finde, hvad der fungerer bedst for dig.

Som du måske har mistanke om, kan massage være vanskelig for en person med allodyni, ligesom andre behandlinger, der involverer nogen, der rører ved. Du vil måske også eksperimentere med livsstils-/vaneændringer, der kan hjælpe med at mindske eller undgå triggere.

Andre former for fibromyalgismerter

Allodyni forekommer også i to andre former:

 • Mekanisk allodyni: Det består af bevægelse gennem huden, såsom tøj eller endda luft.
 • Termisk allodyni: Dette er temperaturen, som kan være varm, kold eller begge dele.

Fibromyalgi involverer også andre typer smerter, herunder:

 • Hyperalgesi  , som er forstærkning af smerte i hjernen og nerverne
 • Paræstesi, som er unormale nervefornemmelser som brændende, prikkende og kløe

Folk rapporterer også om andre typer smerter, men ikke alle er medicinsk klassificerede, endsige forstået.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *