SYMPTOMER PÅ FIBROMYALGI

Ud over smerter og udmattelse er der en række  fibromyalgisymptomer . Ligesom smerte og udmattelse har disse symptomer/syndromer en tendens til at vokse og aftage i sværhedsgrad, og derfor varierer det ubehag, de forårsager for patienterne, alt efter sværhedsgraden.

Fibromyalgi symptomer

Fibromyalgipatienter lider typisk   af et eller flere af følgende typiske symptomer:

Stivhed:  Ud over smerter kan kropsstivhed være et lammende problem for personer med fibromyalgi.

Denne stivhed kan bemærkes især tidligt om morgenen, efter længere tids sidde eller stå stille, eller fra ændringer i temperatur eller relativ luftfugtighed.

hovedpine i ansigtet

Øget hovedpine eller ansigtssmerter:  Hovedpine/ansigtssmerter skyldes ofte ekstremt stive eller ømme nakke- eller skuldermuskler, der overfører smerter opad.

dysfunktion af temporomandibulær led

Det kan også ledsage temporomandibulær leddysfunktion (TMJ) blandt symptomerne på fibromyalgi, en tilstand, der påvirker omkring en tredjedel af fibromyalgipatienter, som påvirker kæbeleddene og de tilsvarende muskler.

Søvnforstyrrelser:

På trods af at de får nok søvn, kan FM-patienter vågne op og stadig føle sig trætte, som om de knap havde sovet.

På den anden side kan de opleve vanskeligheder med at forsøge at falde i søvn eller blive ved med at sove. Årsagerne til, at fibromyalgi forårsager uforfriskende søvn og andre søvnbesvær er ukendte.

Imidlertid dokumenterede tidlig søvnlaboratorieforskning om FM forstyrrelser i det dybeste søvnstadium (deltastadiet) hos nogle fibromyalgipatienter.

Kognitive lidelser:

Folk, der har fibromyalgi, rapporterer om en række kognitive symptomer, der har tendens til at ændre sig fra dag til dag. Disse omfatter koncentrationsbesvær, “mental langsomhed”, “fibro-tåge”, hukommelsessvigt, besvær med at huske ord/navne og let at blive overvældet af multitasking.

Ubehag i maven:

Mange mennesker med FM oplever blandt symptomerne på fibromyalgi  fordøjelsesforstyrrelser , mavesmerter, oppustethed, forstoppelse og/eller diarré.

irritabelt tarmsyndrom

Disse symptomer er samlet kendt som “irritabel tyktarm” eller IBS.

Derudover har nogle patienter svært ved at sluge mad, hvilket forskning tyder på er et resultat af objektive abnormiteter i den glatte muskel, der fungerer i spiserøret. 2

Genitourinære problemer:  FM-patienter kan klage over øget hyppighed eller hastende vandladning, typisk uden blæreinfektion.

interstitiel blærebetændelse

Nogle patienter kan have en mere kronisk tilstand, der er smertefuld betændelse i blærevæggen, kendt som “interstitiel blærebetændelse” (IC).

Hos kvinder kan FM forårsage, at menstruation er mere smertefuld, eller at FM-symptomer bliver værre i løbet af den tid.

vulvodinia

Hos kvinder kan andre tilstande også forekomme, såsom vulvar vestibulitis eller vulvodyni, karakteriseret ved smerter i vulvaregionen og smerter under samleje.

Paræstesi:  Nogle gange er MFS forbundet med følelsesløshed eller prikken (for eksempel i hænder eller fødder). Også kendt som paræstesi, kan fornemmelsen beskrives som kløe eller brændende.

Ømme myofasciale punkter:

Et betydeligt antal FM-patienter har en neuromuskulær tilstand kendt som “myofascial smertesyndrom” (MPS), hvor ekstremt smertefulde punkter (ømme punkter) dannes i krympede bånd på muskler eller andet bindevæv, ofte som følge af skader som følge af gentagne bevægelser , forkert holdning i længere perioder eller sygdom.

De er ikke kun meget smertefulde, men de overfører smerte til andre dele af kroppen på måder, der er nemme at forudsige.

I modsætning til den måde, hvorpå FM påvirker hele kroppen,  er myofascielt smertesyndrom en lokaliseret tilstand i meget specifikke områder, typisk nakke, skuldre eller talje.  TMJ betragtes som en form for dette syndrom.

Brystsymptomer:  Dem med fibromyalgi, som deltager i aktiviteter, der kræver, at de bøjer sig fremad (f.eks. at skrive eller sidde ved et skrivebord, arbejde på en produktionslinje osv.) har ofte særlige problemer med smerter i brystet eller de øvre dele af krop, det vil sige thoraxsmerter og dysfunktion. 3

costokondritis

Ofte er disse smerter ledsaget af pusten og holdningsproblemer. Nogle patienter kan også have en tilstand kaldet “costochondralgia” (også kendt som costochondritis), som er muskelsmerter, hvor ribbenene møder brystbenet. Nogle gange forveksles dette med hjertesygdomme.

Mennesker med FM er modtagelige for en normalt asymptomatisk hjertelidelse kaldet mitralklapprolaps (MVP), hvor en af ​​hjertets klapper svulmer op i løbet af et slag, hvilket forårsager et klik eller mislyd.

MVP er normalt ikke en grund til bekymring hos FM-patienter, medmindre der er en anden hjertesygdom. (Bemærk: Enhver, der oplever brystsmerter, bør altid søge læge med det samme.)

Uligevægt:

FM-patienter kan opleve ubalanceproblemer af forskellige årsager. Da fibromyalgi menes at påvirke skeletets øjensporingsmuskler, kan der opleves kvalme eller “visuel forvirring”, når man kører bil, læser en bog eller følger genstande med øjnene. (Vanskeligheder med øjets glatte muskler kan også forårsage andre fokuseringsproblemer.) 4

Det kan også være, at det at have svage muskler eller ømme punkter i nakken eller en TMJ dysfunktion kan forårsage ubalance.

Forskere ved Johns Hopkins Medical Center har også vist, at nogle FM-patienter har en tilstand kendt som “neurologisk hypotension”, som forårsager et fald i blodtryk og hjertefrekvens, når man rejser sig, hvilket giver svimmelhed. , kvalme og besvær med at tænke klart. 5

Fornemmelser i benene:  Nogle FM-patienter har nogle gange en neurologisk lidelse kendt som “restless leg syndrome” (RLS).

Restless legs syndrom

Denne tilstand er karakteriseret ved en ukontrollerbar trang til at bevæge benene, især når man hviler eller hviler.

En nylig undersøgelse afslørede, at måske 31% af FM-patienter har RLS. 6 Syndromet kan også forårsage periodisk lemmerbevægelsessyndrom (PLMS) under søvn, hvilket kan være meget forstyrrende for patienten og dennes partner.

Sensorisk overfølsomhed/allergiske symptomer:  Overfølsomhed over for lys, lyde, berøringer og lugte forekommer hyppigt hos FM-patienter og menes at være resultatet af overvågenhed af nervesystemet.

Derudover kan nogle mennesker med FM føle sig kølige eller kolde, mens andre i nærheden føler sig godt tilpas; eller de kan være varme, mens andre ikke er det.

De kan have allergilignende reaktioner på en række stoffer ledsaget af kløe eller udslæt, eller patienter kan opleve en form for ikke-allergisk rhinitis karakteriseret ved forstoppelse eller udflåd fra næse og bihulesmerter, men uden de immunologiske reaktioner, der opstår under allergiske tilstande .

Men når sådanne symptomer opstår, bemærkes normalt ikke noget immunsystemrespons af den slags, der kan måles i ægte allergiske reaktioner. 7

Hudproblemer:

Plagsomme fibromyalgisymptomer, såsom kløe, tørhed eller pletblødninger, kan ledsage FM.

Hævelse udelukkende til fibromyalgi

Fibromyalgipatienter kan også blandt fibromyalgisymptomerne opleve en følelse af hævelse, især i ekstremiteterne, såsom fingrene.
En almindelig anke er, at ringen ikke længere passer. Denne type hævelse svarer dog ikke til den betændelse, der er forbundet med arthritis; snarere er det en lokaliseret abnormitet af fibromyalgi, hvis årsag i øjeblikket er ukendt.

Depression og angst:  Selvom FM-patienter ofte er fejldiagnosticeret med depression eller angstlidelser (“du forestiller dig det hele”), har forskning gentagne gange vist, at fibromyalgi ikke er en form for depression eller hypokondri.

Men når depression eller angst opstår med fibromyalgi, er behandling vigtig, da disse tilstande kan forværre FM og forstyrre vellykket symptomhåndtering.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *