TRÆTTSGRADER VED KRONISK TRÆTTINGSSYNDROM

CFS er en alvorlig og invaliderende sygdom, der viser en mangfoldighed af symptomer, der afhængigt af hver patient kan vise sig i mere eller mindre mængde og mere eller mindre intensitet (for mere information se indlæggene: “Procentdel af befolkningen påvirket af CFS og FM i Spanien”, “Forskelle mellem asteni, kronisk træthed og kronisk træthedssyndrom”, “Bibliografi om CFS, MCS og FM”, “Kronisk træthedssyndrom og fibromyalgi, i en nøddeskal”, blandt andre).

Men kronisk træthed (vedvarende træthed, der ikke aftager med hvile) er det flerårige og mest intense symptom hos alle patienter. Derfor kaldes denne sygdom for sit mest karakteristiske symptom (kronisk træthedssyndrom), en betydning, som patienten ikke bryder sig om, og som der generelt stilles spørgsmålstegn ved, da dette navn betyder, at ud over at være en lidet kendt sygdom, , tror folk, at det er “uvigtigt” og ikke, hvad det er: en alvorlig og alvorlig patologi, af multisystem karakter (se mere i indlægget: “Kronisk træthedssyndrom og fibromyalgi i nogle få ord”)

Efter mange års erfaring med CFS-patienter tilbød Dr. Joaquim Fernández-Solà, koordinator for afdelingen for kronisk træthed på Hospitalsklinikken i Barcelona (det offentlige system), en vurdering af træthed på fire niveauer i henhold til graden af ​​indvirkning på kvaliteten patientens liv og daglige aktiviteter.

Denne tabel er i øjeblikket referencen til måling af niveauet af træthedsgrad ved CFS.

TRÆTTSGRAD 1 (MILDE):  giver patienten mulighed for at leve et praktisk talt normalt liv, som ikke begrænser dem i arbejde eller fritidsaktiviteter.
* Træthed (det vil sige “ubehag efter anstrengelse eller træthed, der varer mere end 24 timer”) vises, når det er nødvendigt at udføre en øvelse eller aktivitet, der er ud over det sædvanlige.
* Det kan blive mere tydeligt, hvis der er processer, der eksisterer sideløbende med det (f.eks. en interkurrent infektionssygdom), eller en omstændighed, der ændrer den normale livsrytme (f.eks. ikke at sove godt i en periode i træk).

Generelt er påvirkningen af ​​daglige aktiviteter mindre end 20 %, og patientens omgivelser bemærker ikke så let disse symptomer .

TRÆTTSGRAD 2 (MIDDEL):  det repræsenterer allerede en vigtigere og mere konstant indblanding i patientens vitale situation.

* Det er svært for dig at udføre din arbejdsaktivitet.
* Nogle gange kan han ikke afslutte nogle opgaver, han havde påbegyndt, eller han mislykkes i nogle forudbestemte mål (for eksempel: studier eller genopfriskningskurser).
* kan kræve episodisk sygemelding.
* Denne situation forværres endnu mere, når samtidige sygdomme eller situationer opstår (infektioner, humørsvingninger, sæsonbestemte ændringer).

Generelt begrænser det dagligdagens aktiviteter til mellem 30-50 % og detekteres af patientens omgivelser, som værdsætter en væsentlig ændring i patienten i forhold til situationen forud for sygdommen.

TRÆTTINGSGRAD 3 (ALVÆR):  det har en vigtig og markant indvirkning på dagligdagens aktiviteter. Det invaliderer patienten for enhver aktivitet, der kræver en vis vedvarende indsats

* patienten kan ikke arbejde.
* Du kan kun udføre minimale aktiviteter med lysintensitet og midlertidigt.
* påvirker alle områder af livet (arbejde, fritid, seksualliv).
* Det forbliver normalt konstant, med eksacerbationer under samtidige sygdomme.

Det påvirker mere end 50 %.

GRADE 4 TRÆTHED (EXACERBATIONER):  det er en situation med  midlertidig forværring  til det punkt, at patienten ikke kan bevæge sig ud af sengen og har brug for hjælp til basale aktiviteter. Det varer normalt ikke mere end ti dage.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *